Blogs

Medisch specialist, Orthopedisch technoloog

Voordelen van zilveren ortheses: Silversplints

20 April 2023

Een orthese is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om de structuur of functie van het lichaam te ondersteunen, te corrigeren of te vervangen. Zilver heeft specifieke eigenschappen die zich hier uitstekend voor lenen. Daarom worden zilveren ortheses, ofwel Silversplints, steeds populairder. Door het gebruik van zilver in ortheses kunnen patiënten profiteren van de voordelen van een orthese zonder extra ongemak te ervaren. In dit blog bespreken we enkele sterke eigenschappen van Silversplints.

Mask Group 36

Zowel antimicrobieel als antibacterieel

Een van de grootste voordelen van zilver is dat het zowel antimicrobiële als antibacteriële eigenschappen heeft. Dit betekent dat het de groei van bacteriën en schimmels remt. Dit is vooral belangrijk als het gaat om medische hulpmiddelen die in contact komen met de huid. Bij zilveren ortheses blijft de huid schoon en worden infecties voorkomen dankzij antimicrobiële eigenschappen van het zilver. Ook is zilver hypoallergeen, wat betekent dat het minder snel een allergische reactie zal veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid.

Afstelbaar

Een ander voordeel van zilveren ortheses is dat ze afstelbaar zijn. Door de dichtheid van zilver is het materiaal “zacht” genoeg om te buigen of vervormen. Dit betekent dat de Silversplint kan worden aangepast aan de specifieke pasvorm en behoeften van de drager. Hierdoor is het mogelijk om zelfs bij complexe gevallen een passende en comfortabele oplossing te vinden. Denk hierbij aan lastige handen, zwellingen of vervormingen. Daarbij biedt zilver de mogelijkheid om de mate van ondersteuning aan te passen, door materiaal toe te voegen of te verwijderen.


Silversplints zijn zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid.Comfortabel

Silversplints zijn ontworpen om met weinig materiaal extreem functioneel en doelgericht te zijn. Zilver op zichzelf, is een relatief lichtgewicht metaal. De combinatie hiervan zorgt voor de open structuur van Silversplints en het lichte gewicht. Ook zorgt deze open vorm en het antibacteriële karakter dat de orthese niet gaat zweten of irriteren aan de huid. Daarnaast, doordat het zilver “zacht” genoeg is, kan de orthese naar de vorm van het lichaam gevormd worden. Deze factoren zorgen voor een optimaal draagcomfort. 

Zilver leent zich uitstekend als materiaal voor ortheses.


Zorgverzekering

Omdat Silversplints als medisch hulpmiddel zijn geclassificeerd, worden deze vergoed door de zorgverzekering. Silversplints vallen in de categorie ortheses en deze worden vanuit de basisverzekering vergoed. Hier hangen natuurlijk bepaalde voorwaarden aan, zoals een officiële verwijzing van een medisch specialist. Het is altijd verstandig om bij uw zorgverzekeraar na te gaan hoe dit wordt vergoed en onder welke voorwaarden deze geldt.

Duurzaam

Zilveren ortheses zijn duurzaam. Dit betekent dat ze lang meegaan en beter bestand zijn tegen slijtage. Zo kan de orthese dagelijks gedragen worden en intensief worden gebruikt. Mocht de Silversplint breken of beschadigd raken, dan kan het gerepareerd worden. Wordt de Silversplint niet meer gebruikt? Dan kan deze gerecycled worden en kan het zilver opnieuw worden gebruikt. Op deze manier vindt er nauwelijks verspilling plaats. Doordat ze lang mee gaan, gerepareerd kunnen worden en gerecycled kunnen worden, zijn Silversplints duurzame producten. 

Esthetisch

Tot slot zien zilveren ortheses er mooi uit, het materiaal heeft een mooie glans. Vaak worden deze medische hulpmiddelen op straat in eerste instantie herkent als juwelen, waardoor het gesprek vaak een andere wending krijgt. Sommige mensen dragen hierdoor de Silversplints met zelfvertrouwen en ervaren dit als positief. 

Kortom, zilver leent zich als uitstekend materiaal voor ortheses en er zijn tal van voordelen te benoemen. Silversplints zijn medische hulpmiddelen die effectief verlichting geven bij bepaalde klachten en de dagelijkse bezigheden gemakkelijker maken. Het zilver zorgt voor optimaal draagcomfort, een duurzaam karakter en een esthetisch karakter van de orthese.

Lees ook