Blogs

Medisch specialist, Orthopedisch technoloog

Verbeteren vaardigheden van de hand

19 April 2023

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische auto-immuunziekte die ongeveer 1% van de wereldbevolking treft. Het wordt gekenmerkt door ontstekingen tussen gewrichten, wat leidt tot pijn, zwelling, stijfheid en verlies van mobiliteit. Deze symptomen van RA kunnen aanzienlijke beperkingen veroorzaken en de kwaliteit van het leven kan beïnvloeden. Handspalken worden vaak gebruikt als aanvullende therapie voor patiënten met RA om de handfunctie te verbeteren en pijn te verminderen.

Een type vingerspalk dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, zijn de silver ring splints. Dit zijn op maat gemaakte medische hulpmiddelen die om de vingers worden gedragen en zorgen voor stabiliteit en ondersteuning van de gewrichten. Ze zijn ontworpen om de handfunctie te verbeteren.

We Design 80

Het artikel "Silver ring splints verbeteren vaardigheden van de hand bij patiënten met reumatoïde artritis" onderzoekt de effectiviteit van zilveren ringenspalken bij het verbeteren van de handfunctie bij patiënten met reumatoïde artritis (RA). Bij de studie waren 17 patiënten met RA betrokken die gedurende zes weken zilveren ringspalken kregen. Voorafgaand aan het onderzoek en na het (zes weken) dragen van de Silversplints, hebben gestandaardiseerde metingen plaats gevonden waarbij de handen van de deelnemers beoordeeld zijn op handfunctie en behendigheid.

De resultaten van het onderzoek toonden een significante verbetering in handvaardigheid, waarbij deelnemers meldden dat ze minder moeite hadden met het uitvoeren van taken zoals het dichtknopen van kleding, het gebruik van gebruiksvoorwerpen en schrijven. Pijnniveaus waren ook aanzienlijk verminderd na het gebruik van Silversplints. De auteurs suggereren dat het gebruik van zilveren ringspalken een effectieve interventie zou kunnen zijn voor het verbeteren van handvaardigheid en het verminderen van pijn bij patiënten met RA.

Het gebruik van zilveren ringspalken bij patiënten met RA heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten handspalken. Zilveren ringspalken zijn discreter en comfortabeler om te dragen dan traditionele spalken, en ze kunnen worden gedragen tijdens activiteiten die fijne motoriek vereisen, zoals typen of het bespelen van muziekinstrumenten. Ze zijn ook duurzamer dan plastic of elastische spalken en kunnen in de loop van de tijd worden aangepast om veranderingen in de vorm van gewrichten of zwelling op te vangen.

Concluderend, het gebruik van zilveren ringspalken is een veelbelovende interventie voor het verbeteren van de handfunctie en het verminderen van pijn bij patiënten met RA. Het gebruik van Silversplints moet worden beschouwd als onderdeel van een holistische benadering van de zorg voor patiënten met RA, en er is verder onderzoek nodig om de mogelijke voordelen ervan te onderzoeken bij andere aandoeningen die de handmobiliteit beïnvloeden.

Ondanks de veelbelovende resultaten van de studie, zijn er enkele beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden. De studie had een kleine omvang en een relatief korte duur, en er was geen controlegroep. Toekomstige studies moeten ernaar streven deze bevindingen te repliceren in grotere en meer diverse populaties. Daarnaast moeten de langetermijneffecten van zilveren ringspalken op handfunctie, behendigheid en kwaliteit van leven onderzocht worden.

Bron: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/art.20816

Lees ook