Blogs

Medisch specialist, Orthopedisch technoloog

Onderhoud Silversplints

19 April 2023

Met goed onderhoud gaan uw Silversplints langer mee en blijven ze mooi. De ortheses zijn gemaakt van zilver en kunnen met een klein beetje groene zeep eenvoudig schoongemaakt worden. Ook kunnen ze in de vaatwasser. Zilver heeft antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen wat de hygiëne van de Silversplints bevordert ten opzichte van ortheses van andere materialen. 

Echter, kan het voorkomen dat bij regelmatig gebruik op den duur wat donkere plekken op het zilver ontstaan. In de meeste gevallen is deze donkere aanslag oxidatie, maar het kan ook vuil of stof zijn. Oxidatie kan o.a. veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen en door blootstelling aan zwavel en chloor. Dit zorgt ervoor dat de Silversplints er minder mooi uitzien. Hieronder leest u hoe deze aanslag verwijdert kan worden van de zilveren ortheses. Wees ten allen tijde voorzichtig en poets zachtjes.

Mask Group 36

Stap 1: Verzamel materialen en benodigdheden 

Voordat u begint met het verwijderen van de aanslag, moet u ervoor zorgen dat u alle benodigde materialen en benodigdheden bij de hand hebt. Hier zijn de dingen die u nodig hebt:

  • Zachte katoenen doek of een microvezeldoek
  • Zachte tandenborstel of een zachte nagelborstel
  • Enkele druppels groene zeep of afwasmiddel
  • Warm water
  • Een kom of emmer

Stap 2: Bereid het sopje voor 

Meng in een kom of emmer (afhankelijk van de grootte van uw Silversplint) warm water en een paar druppels groene zeep of afwasmiddel om een ​​(licht) sopje te maken. Warm water, niet heet!


Stap 3: Week de zilveren objecten 

Week de zilveren objecten enkele minuten in de zeepachtige oplossing. Dit maakt het gemakkelijker om de aanslag of oxidatie te verwijderen. Laat dit maximaal 5 minuten weken.


Stap 4: Reinig het zilver 

Gebruik een zachte katoenen doek of een microvezeldoek om de aanslag of oxidatie van het zilver te verwijderen. Zorg ervoor dat u voorzichtig bent en niet te hard wrijft, anders kunt u krassen op het zilver maken.


Als er aanslag of oxidatie in de kleine spleten of details van het zilver zit, kunt u een zachte tandenborstel of een zachte nagelborstel gebruiken om het te verwijderen. Wees voorzichtig en gebruik geen harde borstels, anders kan het zilver beschadigd raken.


Stap 5: Spoel het zilver af 

Spoel het zilver grondig af met lauw water om alle zeepresten te verwijderen


Stap 6: Droog het zilver 

Droog het zilver grondig met een zachte katoenen doek. Zorg ervoor dat u het zilver voorzichtig droogt en niet te hard wrijft, anders kunt u krassen op het zilver maken.


Mocht uw Silversplint ernstig verkleurd of geoxideerd zijn, kan het zij dat deze handelingen niet werken. U kunt ook een speciale zilveren poetsdoek kopen om heThuis uw Silversplints onderhoudent zilver te poetsen en te beschermen. Deze doeken bevatten chemicaliën die helpen bij het voorkomen van aanslag. Let op! Volg hierbij altijd de instructies op de verpakking en gebruik handschoenen. Het kan raadzaam zijn om dit niet zelf te doen, maar een zilversmid of juwelier in te schakelen voor het verwijderen van oxidatie.

Lees ook